MENY
Blodmåne juli 2018

Upplev blodmåne den 27 juli

Efter solnedgång den 27 juli kommer månen förvandlas till en så kallad blodmåne. Under 2 timmar blir det nämligen en total månförmörkelse. Så missa inte att gå ut under kvällen och titta upp mot natthimlen, för fenomenet kommer vara 2000-talets längsta månförmörkelse! Ett tips är att sätta sig i solstolen ute på tomten och luta sig tillbaka. Glöm inte att ta med en kikare eller ett teleskop för en närmare upplevelse! 🔭🔴

Vad är en blodmåne?

En månförmörkelse är ett astronomiskt fenomen som uppstår då månen passerar genom jordens skugga. Det finns också olika typer av månförmörkelser beroende på vilken del av jordens skugga månen rör sig in i. Det är en så kallad partiell förmörkelse som kommer uppstå den 27 juli. I en partiell förmörkelse passerar helt enkelt en del av månen in i jordens helskugga.

När månen i sin omloppsbana runt jorden hamnar helt i jordens skugga glöder den i rött. Anledningen till att månen ändrar färg till blodröd, är tack vare att jordens atmosfär böjer en del av solljuset, som sedan träffar månen.

Visst är det häftigt? 👽

Solen går ned cirka halv tio på kvällen den 27 juli, så fråga dina föräldrar om du får vara uppe för att se månens förvandling.